Načrtovanje proračuna za poletne počitnice: kaj imamo Slovenci najraje?

|

poletne pocitnice

Raziskava iz 2022 je pokazala, da si kratek oddih do 5 dni privošči slaba tretjina (31 %) populacije v Sloveniji. Daljši dopust nad 5 dni pa je izkoristila skoraj polovica (49 %) prebivalcev. Kar četrtina (27 %) anketiranih si dopusta sploh ni privoščila. Od tistih, ki so šli na počitnice, je bila večina (27 %) odsotna teden dni ali manj, 20 % počitnikarjev pa je koristilo dvotedensko odsotnost.

Počitnice oz. dopust so zelo koristne za psihično dobrobit, prav tako pa dolgoročno povečujejo vašo produktivnost. Ni torej nenavadno, da so slovenski anketiranci glede počitniških aktivnosti najraje “na off”: več kot polovica (53 %) se najraje sonči in uživa v prijetnem vremenu. Na drugem mestu sta preživljanje časa z družino in obiskovanje naravnih znamenitosti – to navaja tretjina (33 %) anketiranih.

Počitnice so super – kaj pa denar?

Epidemija COVID-19 je v precejšnji meri vplivala na potovalne navade Slovencev. To se odraža v povečanem deležu oseb, ki med počitnicami ostanejo v domači državi in ki za počitnice nameni znatno manj denarja. Cenovno ugodne počitnice so še vedno priljubljene, sploh na Hrvaškem in v sosednjih državah.

Več kot polovica (55 %) anketiranih Slovencev letno za dopuste porabi med 250 in 1.000 evrov. 12 % Slovencev nameni med 1.000 in 1.750 evrov, tisti, ki za počitnice porabite več kot 1.750 evrov letno pa sodite v 10-odstotno manjšino.

Za vse, ki želite uživati v “zasluženem pobegu” brez stresa zaradi prevelike porabe, smo pripravili nekaj uporabnih taktik, ki jih lahko uporabite za ustvarjanje počitniškega proračuna.

Realno določite razpoložljiv denar

Preden se odločite za destinacijo, je prvi korak odločitev o najvišjem znesku, ki ste ga pripravljeni porabiti od začetka do konca potovanja. Ta zgornja meja bo služila kot osnova za preostanek vašega procesa načrtovanja.

Upoštevajte destinacijo, prevoz in dnevne stroške

Ko določite celoten proračun, lahko začnete upoštevati vse dejavnike, ki bodo vplivali na vašo porabo. Cilj in sredstvo prevoza, ki ju izberete, bosta dva največja povzročitelja stroškov. Mestne pustolovščine so običajno dražje od podeželskih in destinacije kot npr. Skandinavija običajno stanejo več kot npr. jugovzhodna Azija. Za večino destinacij je koristno tudi skleniti zdravstveno zavarovanje za tujino. Prav tako vožnja z avtom ni nujno cenejša od leta, zato boste morali upoštevati denar za gorivo, postanke čez noč, parkirnine in čas, ki ga imate na voljo.

Ustvarite časovnico varčevanja

Ko boste jasno začrtali skupne stroške počitnic, je čas, da ustvarite časovnico varčevanja. Če želite npr. prihraniti 2.000 evrov za potovanje v New York naslednje poletje, si že danes zastavite mesečni cilj, da pridete tja. Razmislite o odprtju namenskega varčevalnega računa in nastavitvi samodejnih nakazil, ki vam bodo 12 mesecev pomagali ostati na dobri poti.

Pozorno pri menjavi valut in načinih plačila

Če potujete v tujino, poiščite najboljše tečaje za menjavo valute in se izogibajte menjavi na letališču, saj je to običajno najdražja možnost. Uporaba lokalnih bankomatov za dvig gotovine je morda najlažji in najcenejši način, pozanimajte pa se tudi za plačevanje z bančno kartico. Pri kreditnih karticah ne pozabite v celoti odplačati zneska, da se izognete stroškom obresti, bodite pa pozorni tudi na morebitne provizije, povezane s transakcijami v tujini.

Sledenje in prilagajanje porabe

Med počitnicami je pomembno, da dnevno in iskreno spremljate svojo porabo. To vam bo tudi za prihodnjič dalo jasno sliko o tem, kam gre vaš denar in vam omogočilo, da izvajate prilagoditve, da ostanete v okviru svojega proračuna. Če ugotovite, da vam na enem področju zmanjka, razmislite o zmanjšanju na drugem in sledite svojemu splošnemu načrtu.


Če sledite tem taktikam, lahko ustvarite proračun za počitnice brez stresa zaradi prevelike porabe. Ne pozabite, da so počitnice čas za sprostitev in polnjenje “baterije”, ne pa vir skrbi in odrekanj. Z malo načrtovanja in predvidevanja lahko kar najbolje izkoristite svoj zasluženi prosti čas in se vrnete spočiti ter pripravljeni na naslednje izzive.

Za pomoč pri načrtovanju se obrnite na OVB

Če vas zanima, kako učinkovito optimizirati svoj počitniški proračun, se še danes obrnite na svetovalce OVB. Svetujemo vam povsem brezplačno.

Vam denar kar uhaja iz rok?

Prenesite naš brezplačen planer! S preprostim excelovim dokumentom boste vedno vedeli, kam gredo vaši izdatki in koliko denarja dobite vsak mesec.

Sorodne novice

Dva mlada moška, ki se smejita v kamero

| OVB Allfinanz SI d.o.o.

Varno na festivalih: s temi zavarovanji ste optimalno pripravljeni

Poletje je čas festivalov. Ti vključujejo glasno glasbo, kampiranje in veliko zabave. Kar pa pri tem ni dobrodošlo: ukradeni predmeti, pokvarjen avtomobil ali nesreča. Festivali niso le prostor za zabavo in uživanje, temveč vključujejo tudi določena tveganja. Da bi lahko brezskrbno uživali, se morate vnaprej pozanimati tudi o ustreznem zavarovanju. Predstavili vam bomo, kako se lahko dobro pripravite na vse.