Varno na festivalih: s temi zavarovanji ste optimalno pripravljeni

|

Dva mlada moška, ki se smejita v kamero
Najpomembnejša dejstva o zavarovanju za festivale

Čas branja: približno 5 minut

  • Festivali so marsikaj, predvsem pa glasni, edinstveni, nepozabni in priljubljeni – še posebej med mladimi.
  • Na festivalu se lahko zgodi marsikaj. Da bi lahko v dogodku uživali v polni meri, morate biti pripravljeni tudi na nujne primere.
  • Za različne primere obstajajo ustrezna zavarovanja. Uporabni so predvsem avtomobilsko zavarovanje, zavarovanje osebne odgovornosti v tujini in nezgodno zavarovanje.
  • Ustrezna priprava je ključna za uživanje na festivalu. Upoštevajte koristne nasvete in vaš obisk festivala bo popoln užitek.

Poletje je čas festivalov. Ti vključujejo glasno glasbo, kampiranje in veliko zabave. Kar pa pri tem ni dobrodošlo: ukradeni predmeti, pokvarjen avtomobil ali nesreča. Festivali niso le prostor za zabavo in uživanje, temveč vključujejo tudi določena tveganja. Da bi lahko brezskrbno uživali, se morate vnaprej pozanimati tudi o ustreznem zavarovanju. Predstavili vam bomo, kako se lahko dobro pripravite na vse.

Bodisi Tomorrowland v Belgiji, Rock am Ring v Nemčiji ali Ultra Europe na Hrvaškem - ponudba evropskih glasbenih festivalov je ogromna in ti dogodki so še posebej priljubljeni med mladimi. Približno četrtina obiskovalcev je mlajših od 30 let.

Festivali so edinstveno doživetje in pogosto trajajo več dni. To lahko hitro postane izčrpavajoče. Najpomembneje je, da se dobro pripravite in uživate. Festivali so odlična priložnost za odkrivanje nove glasbe, spoznavanje podobno mislečih ljudi in ustvarjanje nepozabnih spominov.

Dobro je vedeti: 40 odstotkov obiskovalcev festivalov za vstopnico odšteje več kot 200 evrov. Približno 38 odstotkov jih za vstopnico porabi od 100 do200 evrov. Glede na visoke stroške mora na prireditvi vse potekati brezhibno

Zakaj je zavarovanje na festivalih pomembno

Festivali in zavarovanje – kako so sploh povezani? Preprosto: na festivalu se lahko zgodi marsikaj in dobro je biti pripravljen nanujne primere. Ustrezno zavarovanje vas bo zaščitilo predvsem pred finančnimi posledicami. Toda kaj vse se lahko zgodi na festivalu?

Na poti:

Zgodaj zjutraj se z avtomobilom napol zaspani odpravite do festivala. Nenadoma se zgodi: avto se pokvari ali se zgodi nesreča. Kar naenkrat ne morete nadaljevati vožnje.

Pri parkiranju:

Ko pridete do festivala, svoje dragocenosti pustite v avtomobilu. Naslednje jutro avto najdete poškodovan zaradi vloma, dragocenosti pa so izginile.

Med zabavo:

Najpomembnejši del festivala je zabava. Vendar lahko na neravnih tleh ali po pijači ali dveh zlahka padete in si zvinete gleženj

Če kampirate, je vaš šotor nezavarovan in nekdo vam iz njega ukrade pomembne stvari.

Ponoči:

Ko ponoči spite v šotoru, nekdo s parkirišča odtuji vaš avto, festival pa s tem pusti grenak priokus.

Katera zavarovanja so vam na voljo?

Ne glede na to, ali gre za okvaro vozila, nezgodo, bolezen ali tatvino, je število možnih nujnih primerov zelo veliko. Seveda ne obstaja »splošno festivalsko zavarovanje«, ki bi krilo vse naenkrat. Za različne situacije je na voljo ustrezno zavarovalno kritje.

Katero zavarovanje krije škodo na avtomobilu?

Obstajajo različne vrste avtomobilskega zavarovanja, ki krijejo vaše vozilo. Zavarovanje avtomobilske odgovornosti je obvezno in velja, če poškodujete druge osebe ali vozila. Delno in popolno zavarovanje sta prostovoljni zavarovanji, ki ju lahko sklenete opcijsko, pozanimate pa se lahko tudi o kritjih škode, ki jih povzročijo poletne nevihte.

Če želite na festival odpotovati v večji družbi, lahko najamete tudi večsedežno vozilo. Pri najemu avtomobila je zavarovanje avtomobilske odgovornosti že vključeno. Kot dodatno možnost lahko rezervirate delno ali popolno zavarovanje.

Kaj se zgodi, če se na festivalu poškodujete?

Brez glasbe, čustev in alkohola praktično ni koncertov, prav tako pa so pogosti tudi skakanje z odra in mosh piti. Sliši se resda zabavno, a se lahko hitro spremeni v resno situacijo. Hitro se lahko zgodi, da vas nekdo brcne v obraz, pade na vas ali pa vas podre na tla.

Skupina ljudi, ki drži osebo na rokah

Toda tudi druge nesreče se zgodijo hitreje kot morda pričakujete, denimo padec v temi, ko se spotikate čez šotorske vrvi. Nezgodno zavarovanje takrat nudi finančno zaščito posledic. Ne krije le prevoza do najbližje bolnišnice, temveč lahko krije tudi finančne posledice rehabilitacije. 

Pomembno: Z nezgodnim zavarovanjem ste zavarovani 24 ur na dan - tudi v tujini – in vam nudi veliko več varnosti kot Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja.

Kdo plača, če kaj poškodujete?

Če poškodujete tujo lastnino, bo vaše zavarovanje osebne odgovornosti krilo vse stroške. Vendar pa ni krita samo premoženjska škoda. Zavarovanje odgovornosti krije tudi telesne poškodbe ali finančno izgubo, ki jo povzročite drugi osebi.

Kdo plača, če se mi pokvari mobilni telefon ali fotoaparat?

Najprej je treba vedeti, kdo je odgovoren za škodo. Če nekdo pohodi vaš mobilni telefon ali fotoaparat, bo škodo kril on oz. njegovo zavarovanje.

Kaj pa se zgodi, če je za škodo kriva vaša nespretnost? Takrat zavarovanje ne bo krilo stroškov škode. Če želite zaščititi svoje vrednejše predmete, lahko sklenete zavarovanje predmetov. To lahko krije stroške dragih popravil ali nadomestnih naprav.

Pomembno: V pogojih zavarovanja preverite, ali so mobilni telefoni in drugi predmeti zavarovani. Odvisno od tarife so lahko mobilni telefoni ali tablični računalniki izključeni iz zavarovanja.

Ženska sedi v šotoru in se liči

Nasveti, ki vam pridejo prav na festivalu

Festival je lahko nepozabno doživetje. Prava priprava je ključ do resničnega uživanja. S temi koristnimi nasveti bo vaš obisk festivala gotovo uspešen:

  • Dobro se pripravite. Ne pozabite na prenosni polnilec, komplet prve pomoči, šotor in toaletni papir oz. robčke. S seboj pa vzemite tudi lepilni trak. To je lahko univerzalno »zdravilo« za poškodovane šotore, kamping stole ali kozarce in bi vsekakor moralo biti na vašem seznamu.
  • Opaznost je prednost. Ko kampirate na festivalskem prizorišču, lahko zaradi številnih šotorov zlahka spregledate svojega. Na šotor privežite pisane zastave ali balone oziroma ga kako drugače vidno označite. V množici ga boste hitro prepoznali.
  • Zaščitite se pred krajo: Preprosta kraja se zgodi hitro. Trenutek neprevidnosti in torba je ukradena. Zato spakirajte le najnujnejše stvari in denar, osebne dokumente in mobilni telefon pa imejte vedno pri sebi.
  • Ustrezno zavarovanje: Tudi ob vestni pripravi se lahko zgodi nesreča. Ustrezno zavarovalno kritje je dragoceno, ker se manjše poškodbe ne spremenijo v veliko finančno breme
  • Zabava: Kljub vsem pripravam je ena stvar še posebej pomembna: uživati morate. Navsezadnje so festivali namenjeni prav temu!
Vam denar kar uhaja iz rok?

Prenesite naš brezplačen planer! S preprostim excelovim dokumentom boste vedno vedeli, kam gredo vaši izdatki in koliko denarja dobite vsak mesec.

Sorodne novice

poletne pocitnice

| OVB Allfinanz SI d.o.o.

Načrtovanje proračuna za poletne počitnice: kaj imamo Slovenci najraje?

Začenja se obdobje poletnih počitnic. Številni jih težko pričakujejo, spet za druge so počitnice luksuz, ki si ga težko privoščijo. Kakšni smo v počitniških navadah Slovenci in kakšni so koraki s katerimi privarčujete za sanjski oddih?

Mlada ženska teče v parku

| OVB Allfinanz SI d.o.o.

Zavarovanje za mlade: vse, kar morate vedeti

Nezgodno zavarovanje, zavarovanje gospodinjskih aparatov ali zdravstveno zavarovanje - seznam je dolg. Težko je vedno imeti popoln pregled. Za vsako življenjsko situacijo, vsak vrednostni predmet in vsako situacijo obstaja zavarovalna polica. Katera zavarovanja potrebujete? Katera so manj pomembna? V tem članku boste izvedeli, katera zavarovanja so najbolj smiselna za mlade.