Skupno stanovanje: upravljanje vsakdanjega življenja, financ in zavarovanja

|

Štirje mladi sedijo skupaj na kavču in se smejijo
Najpomembnejša dejstva za sostanovalce

Čas branja: približno 5 minut

  • Skupno stanovanje sestavlja več oseb, ki začasno živijo skupaj. Zato so jasna pravila, dobra komunikacija in medsebojno spoštovanje bistvenega pomena.
  • Med sostanovalci so finance pogosto predmet spora. Skupni stroški morajo biti jasno opredeljeni in razdeljeni. Skupni račun pomaga pri pregledu.
  • Pomembne zavarovalne police ščitijo pred posledičnimi finančnimi izgubami, obenem pa tudi olajšajo življenje v skupnem stanovanju. 
  • Dobro je, če si vzamete čas za skupne večere. Hkrati pa mora imeti vsakdo dovolj prostora. Tako bo sobivanje prijetno in uspešno. 

Nova prijateljstva, razdelitev stroškov, opremljene sobe, druženje in medsebojna podpora - prednosti skupnega stanovanja so očitne. Prav zato je ta način življenja še posebej priljubljen med mladimi. Skupnih stanovanj je veliko, zlasti v evropskih univerzitetnih mestih in mestnih središčih, potreba in zanimanje za prilagodljiv, cenovno dostopen bivalni prostor pa je očitna.

Nova prijateljstva, razdelitev stroškov, opremljene sobe, druženje in medsebojna podpora - prednosti skupnega stanovanja so očitne. Prav zato je ta način življenja še posebej priljubljen medmladimi. Skupnih stanovanj je veliko, zlasti v evropskih univerzitetnih mestih in mestnih središčih, potreba in zanimanje za prilagodljiv, cenovno dostopen bivalni prostor pa je očitna.

Kako deluje skupno stanovanje?

Skupno stanovanje uporablja več oseb, ki živijo skupaj za določen čas. Vsaka oseba ima običajno svojo sobo, prostore kot so kopalnica, kuhinja ali dnevna soba pa si delijo vsi. Velikosti skupnih stanovanj se razlikujejo – v njih sta lahko le dve ali tri osebe, obstajajo pa tudi večje skupnosti z desetimi ali več člani.

 Velikost skupine je pogosto odvisna od različnih dejavnikov. Med ključnimi so

  • velikost stanovanja,
  • kraj bivanja,
  • osebne preference cimrov.

Ne glede na to, kako veliko je skupno stanovanje, za dobro sobivanje so najbolj nujna jasna pravila. Brez teh lahko pride do težav, težave pa neposredno vplivajo na vzdušje v stanovanju.

Organizacija vsakdanjega skupnega življenja

Pomembno je imeti jasna pravila, dobro komunikacijo in medsebojno spoštovanje. Ti so temelj harmoničnega in prijetnega sobivanja. Vsi cimri morajo dejavno sodelovati pri organizaciji in spoštovanju hišnega reda, saj se le tako izognete stresu.

Ključnega pomena sta red in strpnost. Skupno življenje je najboljše, če ne pozabite, da ne živite sami in upoštevate drug drugega.

Dobra ideja je hišni red:

  • Kako naj se uporabljajo in vzdržujejo skupni prostori?
  • Ali je treba goste napovedati vnaprej?
  • Ali so določena obdobja počitka in tišine?
  • Kako je s kuhanjem, pospravljanjem, čiščenjem in nakupovanjem? 
  • Kakšna je razvrstitev hladilnika?
  • Kdo nosi katere stroške oz. kako jih delimo?

Komunikacija in konflikti

Nesoglasja so normalna. Jasno komuniciranje je ključnega pomena, da se majhna nesoglasja ne spremenijo v velike težave. O nesoglasjih se pogovarjajte skupaj, hitro in jasno, brez pokroviteljstva ali poniževanja. Bodite pripravljeni na kompromise.

Organizirajte skupne večere. Tam se lahko pogovarjate o skupnem življenju v stanovanju. Lahko tudi preprosto preživite čas skupaj in se bolje spoznate.

Naš nasvet: Če nekdo pogosto krši hišna pravila, lahko pomaga majhna kazen. Na primer: oseba vsem »časti« pico. To tudi krepi občutek skupnosti ter je ustvarjalna in okusna rešitev.

Skupina mladih ki sedi skupaj v kuhinji

Financiranje in zavarovanje skupnih stanovanj

Stroški bivanja ter varščina so stroški, ki so predvidljivi in precej jasni. Vendar pa so finance pri skupnem bivanju lahko vir konflikta.

Čeprav denimo vsi uporabljate elektriko in vodo, je poraba vsake osebe različna. Boste torej delili vse enakomerno ali glede na porabo? Naredite skupen budget za manjše gospodinjske potrebščine (metlice, krpe ipd.) ali je vsak zadolžen za zagotovitev svoje? Skupne stroške je zato treba natančno opredeliti in pošteno razdeliti.

Proračun in skupni račun

Dober način za ohranjanje pregleda je skupni proračun. Vodite ga lahko v skupnem dokumentu (naš excel lahko brezplačno pretočite tudi na koncu teh blogov), ki ima več prednosti: 

  • Vsi sostanovalci imajo dostop
  • Enostavnejši pregled skupnih stroškov 
  • Transparentnost
  • Manj konfliktov

Skupna zavarovanja

Zavarovanja verjetno niso najbolj vroča tema za sproščen večer v skupnem stanovanju, vendar je vsekakor smiselna. S sostanovalci in z najemodajalci se pogovorite o zavarovanjih, ki jih krije najemnina in zavarovanjih, ki jih je smiselno dodatno skleniti – npr. zavarovanje tehničnih naprav in gospodinjskih aparatov, ki se lahko hitro poškodujejo bodisi zaradi udara strele bodisi zaradi neprevidnosti gostov.

Zavarovanje vas ščiti pred finančnimi posledicami in krije stroške v primeru odškodninskega zahtevka ali reševanju neljubih pravnih sporov. 

Štirje mladi sedijo na kavču, se smejijo in igrajo videoigro

Nasveti za harmonično sobivanje

S tem smo povzeli najpomembnejše nasvete za uspešno življenje v skupnem stanovanju. Zdaj vas s sostanovalci (skoraj) nič ne ovira. 

  1. Jasna pravila: Ustvarite urnik čiščenja in določite mirne ure. Ta pravila tudi upoštevajte.
  2. Deljeni stroški: Organizirajte skupne nakupe in uporabite digitalna orodja za nakupovalne sezname.
  3. Krepitev medosebnih odnosov: Organizirajte skupne dejavnosti in ustvarite sostanovalsko chat skupino.
  4. Odprto komuniciranje: Prilagoditi se morate različnim navadam. Naučite se reševati konflikte. Pri tem je ključnega pomena odprta komunikacija.
  5. Dajte si prostor: Vsaka oseba potrebuje svoj prostor, tudi v skupnem stanovanju. Spoštujte zasebnost in potrebe drugih. Poiščite ravnovesje med skupnimi in individualnimi dejavnostmi.
Vam denar kar uhaja iz rok?

Prenesite naš brezplačen planer! S preprostim excelovim dokumentom boste vedno vedeli, kam gredo vaši izdatki in koliko denarja dobite vsak mesec.

Sorodne novice

Mladi in nepremičnine: se bolj splača kupiti ali najemati?

| OVB Allfinanz SI d.o.o.

Mladi in nepremičnine: se bolj splača kupiti ali najemati?

Prvi koraki v finančno neodvisnost vedno prinašajo zagate: naj dom kupim ali najamem? Če najemam, kako dolgo? Poglejmo, kaj menijo strokovnjaki.

Mlada ženska teče v parku

| OVB Allfinanz SI d.o.o.

Zavarovanje za mlade: vse, kar morate vedeti

Nezgodno zavarovanje, zavarovanje gospodinjskih aparatov ali zdravstveno zavarovanje - seznam je dolg. Težko je vedno imeti popoln pregled. Za vsako življenjsko situacijo, vsak vrednostni predmet in vsako situacijo obstaja zavarovalna polica. Katera zavarovanja potrebujete? Katera so manj pomembna? V tem članku boste izvedeli, katera zavarovanja so najbolj smiselna za mlade.